34,1247$% 0.28
38,1360€% 0.14
45,4577£% 0.29
2.875,49%1,64
2.621,41%1,35
9.900,25%-0,76
2146276฿%-0.19644
Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki “Mobilite Ekosisteminin Geleceği” oturumunda konuşan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş yerli otomobilde gelinen son durumu anlattı.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde düzenlenen “Mobilite Ekosisteminin Geleceği” oturumunda Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, yerli otomobil projesinde gelinen nokta ile ilgili bilgiler paylaştı. Aracın tasarım aşamasında son yaklaşıldığını bildiren Gürcan Karakaş, “Tasarım önümüzdeki günlerde bitmiş olacak. Aracın teknik özelliklerini belirliyoruz. Otomobilde kullanılsın ya da kullanılmasın 900’ün üstünde özelliği gözden geçirip belirledik. Bu aracı takip edecek diğer modellerimizde de kullanılacak elektrik elektronik mimarisinin tasarımını da şimdiden yapıyoruz. 2022 yılında yola çıkaracağımız bu ürün ya da hukuki anlamdaki eserin fikri ve endüstriyel mülkiyet hakkı tamamen TOGG’a yani Türkiye’ye ait olacak” dedi.
Türkiye’nin otomobili projesi kapsamında akıllı araçlar ve buna bağlı sistemler üreten gelişmiş ülkelerle Türkiye’nin arasındaki açıklık oranına da değinen Karakaş, “Batı ülkeleriyle aramızda bir açık olduğunu söyleyemeyiz. Bizim otomobilimiz, 2022 yılında piyasaya çıktığında Avrupa kıtasında geleneksel olmayan bir üretici tarafından üretilmiş ilk elektrikli SUV olacak. Bu alandaki yarış henüz başlıyor. Başlangıç çizgisine gelen şirketler hemen hemen aynı hizadalar. Rakiplerimiz 100 yıllık otomobil markaları değil. Ama Çin’de şu an 3/4’ü otomobilin kendisinden çok yaratacağı ekosistemden pay almak üzere çalışan 500 tane bizim gibi startup var. Rakibimiz Çin’dekiler gibi hızlı, yalın ve çevik, elektrik- elektronikten, bağlantılı cihazlardan ve akıllı uygulamalardan anlayan şirketler” diye konuştu.
Yerli otomobil projesinin, Türkiye’nin akıllı araçlar ve buna bağlı ekosistemler üreten sayılı gelişmiş ülkeler arasına katılmasına liderlik edebilecek bir stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Karakaş şunları söyledi: “Bu projeye sadece bir otomobil projesi olarak bakmıyoruz. Başından beri hep “otomobilden daha fazlasını yapmak üzere yola çıktık” dedik. Çünkü projemizin harekete geçireceği ekosistemin 15 yıl içinde GSMH’ya katkısı 50 milyar Avro, cari açığa olumlu katkısı 7 milyar Avro ve istihdama katkısı ise doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 20 bin kişi olacaktır.”
Kaynak: HaberTürk
Türkiye’de Her 2 Elektrikli Otomobil Başına 1 Şarj Ünitesi Düşüyor