DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ONS

2.391,52%0,54

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2062453฿%-0.33031

a
  • Vidyoto
  • HABER
  • Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı

Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı

Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM

 

REKLAM

Hem yeni otomobiller hem de ticari araçlarda CO2 emisyonunu 2035’e kadar tamamen bitirmeyi hedefleyen Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı.

 

Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı

 

REKLAM

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun, yeni otomobil ve hafif ticari araçlar için daha katı CO2 emisyonu performans standartları konusunda geçici bir siyasi anlaşmaya varmasıyla Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı. Anlaşmanın amacı, sıfır emisyonlu bir hareketliliğe doğru ilerlemek. Resmi bir kabulü bekleyen eş-yasa koyucular aşağıdakileri kabul etti:

 

  • 2021 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yeni otomobiller için yüzde 55 ve yeni ticari araçlar için yüzde 50 CO2 emisyonu azaltma hedefi
  • 2035 yılına kadar hem yeni otomobiller hem de ticari araçlar için yüzde 100 CO2 emisyonu azaltma hedefi.

 

Düzenleyici teşvik mekanizması, 2030 yılına kadar sıfır ve düşük emisyonlu araçlar (ZLEV) için tutulacak. Bu mekanizmanın bir parçası olarak, bir üretici sıfır ve düşük emisyonlu araçların satışı için belirli kriterleri karşılarsa, daha az katı CO2 hedefleriyle ödüllendirilecek. Eş yasa koyucular , kriteri 2030 yılına kadar otomobiller için yüzde 25’e ve hafif ticari araçlar için yüzde 17’ye yükseltmeyi kabul etti. Anlaşma, CO2 nötr yakıtlara ilişkin ifadeleri içeriyor; bu sayede, Komisyon, paydaşlarla istişareyi takiben , AB yasalarına uygun olarak, filo standartlarının kapsamı dışında ve 2035’ten sonra yalnızca CO2 nötr yakıtlarla çalışan araçların tescili için bir teklifte bulunabilecek.

 

Anlaşma, 2026’da Avrupa Komisyonu’nun yüzde 100 emisyon azaltma hedeflerine ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi ve bu hedefleri, plug-in hibrit teknolojiler de dahil olmak üzere teknolojik gelişmeleri dikkate alarak gözden geçirme ihtiyacını kapsamlı bir şekilde değerlendirmesini sağlayacak bir gözden geçirme maddesi içeriyor. ve sıfır emisyona doğru uygulanabilir ve sosyal olarak adil bir geçişin önemi.

 

Buna ek olarak, anlaşma, aşağıdaki gibi düzenlemelerdeki diğer hükümlerin güçlendirilmesini içeriyor:

 

  • Üreticilerin yoldaki CO2 emisyonlarını doğrulanabilir şekilde azaltan eko-inovasyonlar için alabilecekleri emisyon kredilerinin üst sınırını 2030’dan 2034’e kadar yılda 4 g/km’ye kadar azaltmak (şu anda yılda 7 g/km olarak ayarlanmış durumda).

 

  • Komisyon, AB pazarına sunulan otomobil ve hafif ticari araçların CO2 emisyonlarının tam yaşam döngüsünün yanı sıra bu araçlar tarafından tüketilen yakıt ve enerjinin değerlendirilmesi için 2025 yılına kadar ortak bir AB metodolojisi geliştirecek . Bu metodolojiye dayalı olarak üreticiler, gönüllü olarak piyasaya arz ettikleri yeni araçların yaşam döngüsü emisyonları hakkında Komisyon’a rapor verecek.

 

Anlaşma, küçük hacimli üreticiler için 2035’in sonuna kadar bir derogasyon sağlıyor. Geçici siyasi anlaşmanın metni yakında sunulacak.

 

Arka plan ve sonraki adımlar

 

Anlaşma ile en son 2019’da değiştirilen mevcut kurallar revize edildi. Üçlü müzakerelerde varılan geçici siyasi anlaşma artık Konsey ve Parlamento tarafından resmen kabul edilecek. Düzenlemeye göre, her üretici bir takvim yılında yeni kayıtlı araç filosundan kaynaklanan ortalama CO2 emisyonlarının belirli yıllık emisyon hedefini aşmamasını sağlamak zorunda. Üreticiler içten yanmalı motorlu araçları piyasaya sürmeye devam edebilir, ancak belirli bir yılda emisyon hedeflerini aşarlarsa, kayıtlı araç başına hedefin üzerinde gram CO2/km başına 95 Avro prim ödemeleri gerekir. Sonuç olarak, üzerinde anlaşmaya varılan yeni hedeflerle sıfır emisyonlu araçlar, sonunda fosil yakıtlarla çalışan araçlardan daha ucuz hale gelecek. Yani artık diyebiliriz ki Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı.

 

Halihazırda Konsey ve Parlamento arasında tartışılan alternatif yakıt altyapısının (AFIR) konuşlandırılmasının ilgili revizyonu, sürücülerin araçlarını üye ülkelerde şarj etmeleri için bir altyapı geliştirmeyi sağlayacak. Otomobiller ve hafif ticari araçlar için CO2 emisyonu performans standartlarını gözden geçirme önerisi, ’55’e Uygunluk’ paketinin bir parçası. Avrupa Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021’de sunulan paket, AB’nin net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre en az yüzde 55 oranında azaltmasını ve 2050’de iklim nötrlüğüne ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.

 

Parlamento, 8 Haziran 2022’deki genel oturumunda Komisyon teklifinde bir dizi değişikliği kabul etmişti. 29 Haziran 2022’de Çevre Konseyi, teklif hakkında genel bir yaklaşıma varmıştı.

 

Yeni otomobil ve ticari araçlar için CO2 emisyon limitlerine ilişkin revize edilmiş yönetmelik

 

Binek otomobiller ve hafif ticari araçlar için AB’nin yeni CO 2 emisyon hedefleri, sıfır ve düşük emisyonlu mobiliteye geçişi hızlandırmayı amaçlıyor.

 

Neden Önemli?

 

Otomobil ve hafif ticari araçlar, başlıca sera gazı  olan CO2’nin toplam AB emisyonlarının yaklaşık yüzde 15’inden sorumlu.

 

Ne değişecek?

 

Önerilen düzenleme, 2030  için CO2 emisyonu azaltma hedeflerini artırıyor ve 2035 için yüzde 100’lük yeni bir hedef belirliyor . Bu, 2035’ten itibaren AB’de piyasaya sürülen tüm yeni otomobil ve ticari araçların sıfır emisyonlu araçlar olması gerektiği anlamına geliyor.

 

Yeni otomobil ve ticari araçlar için öngörülen CO2 emisyon azaltımları:

 

  • 2021 – otomobiller için 95 g/km ve minibüsler için 147 g/km sınırı
  • 2030 – Otomobiller için yüzde 55 ve ticar araçlar için yüzde 50 azalma (2021 hedeflerine kıyasla)
  • 2035 – Otomobil ve kamyonetler için yüzde 100 azalma

 

Beklenen faydalar

 

Vatandaşlar için

 

  • Daha az kirlilik, daha iyi hava kalitesi
  • Vatandaşların sağlığı ve refahının iyileştirilmesi

 

Tüketiciler için

 

  • Sıfır emisyonlu araçların artan üretimi ve satışı
  • Daha uygun fiyatlı modeller
  • Daha düşük enerji harcaması*

 

AB, dizel ve benzin ithalatında 2030-2050 döneminde yaklaşık 900-1100 Mtep (milyon ton petrol eşdeğeri) tasarruf bekliyor.

AB otomotiv endüstrisi için

 

  • Sıfır emisyonlu teknolojilerde daha fazla yenilik
  • Daha güçlü bir teknolojik liderlik ve rekabet gücü
  • Yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve üretiminde daha fazla iş

 

AB’nin otomotiv endüstrisi

 

  • AB’nin GSYİH’sının yüzde 7’sinden fazlasını oluşturuyor
  • AB’deki tüm işlerin yüzde 6,6’sını temsil eden 12.7 milyon iş sağlıyor
  • Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci motorlu taşıt üreticisi
  • AB’deki en büyük araştırma ve geliştirme sektörü.

 

Avrupa’da İçten Yanmalı Motor Devri Kapandı

 

Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yerli Otomobil Togg T10X Hakkında Tüm Detaylar