REKLAM
REKLAM
REKLAM
Araba sahiplerinin en çok sorduğu sorulardan biri “Araba Neden Hararet Yapar?” oluyor, soğutma sistemindeki sızıntı veya radyatördeki sorun gibi birkaç olası neden arabanın aşırı ısınmasına neden olabilir. Her aracın “normal” kabul edilen sıcaklığı aralığı bulunmaktadır. Çoğu araba için hararet aralığı 195 ile 200 Fahrenheit arasındadır. Arabadaki hararet göstergesindeki yüksek değer gördüğünüzde arabanızı en yakın servise göstermelisiniz. Aşırı ısınmış bir arabayı sürmek tehlikeli ve pahalı hasarlara yol açabilirmektedir.
Arabanızın aşırı ısınması ciddi sorunların önemli bir işaretidir. Aşırı ısınmanın meydana gelmesinin en yaygın nedenleri ve daha fazlası için okumaya devam edin;
Araba Neden Hararet Yapar?
İçten yanmalı motorlara sahip olan otomobiller, fosil yakıtlardan elde edilen enerji ile çalışır. Motor silindirleri arasında yakıt yakılması sebebiyle yüksek derecede ısı ortaya çıkar. Otomobil motorundaki bu ısının kontrol altında tutulması gerekir. Çünkü motoru oluşturan parçalar, belirli bir ısı düzeyini aşmadan çalışabilecek şekilde üretilmiştir. Eğer ısı seviyesi yükselirse motoru oluşturan parçalar zarar görmeye başlar. Motor ısısının kontrol edilmesi hava ya da sıvı versiyonları bulunan soğutma mekanizmaları ile sağlanır. Bu soğutucu mekanizmalar görevlerini yerine getirmediği anda araba hararet yapma sürecine girmiş olur.
Hararet Nedir?
Otomobil motorunun ısısının belli bir seviyeyi aşması sonucu verimli çalışamaması durumuna hararet denir. Motor hararet yaptığında motor su kaynatmaya başlar. Arabanın hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Genellikle 90’dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir. Hararet seviyesinin 100’e yaklaşması ve 100’ü geçmesi motorda sorun olduğunu göstermektedir. Araba Neden Hararet Yapar? sorusunun cevabı iki şekilde verilebilir.
Bunlardan ilki Soğutma Ekipmanı Sorunları’dır:
- Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
- Devirdaim pompasının bozulması: Devirdaim pompası, motor sıcaklık seviyesini belirli sıcaklıkta tutmak için radyatördeki suyu basınçla silindire vererek su dolaşımına katkıda bulunur. Araç hızlandıkça hararet iniyor, yavaşladıkça artıyorsa devirdaim pompasında kaçaktan şüphelenilir.
- Hararet müşürünün bozulması: Hararet müşürünün görevi, soğutma suyu sıcaklığını belirleyip motor kontrol ünitesine bildirmektir. Müşürün yanlış ölçüm yapması, radyatör fanının devreye girmesini engeller ve bu da hararetin yükselmesine neden olur.
- Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
- Soğutma Hortumlarında Delik: Soğutma sıvısının dolaştığı hortumlardan herhangi birinde oluşacak bir delik, sistemin çalışmasını bozarak araçta hararete neden olabilir.
- Soğutma fanının çalışmaması: Soğutma fanının verimli çalışmaması veya tamamen bozulması sonucu da gerekli soğutma işlemi gerçekleşmez ve motor ısınır.
- Soğutma suyunun yetersiz olması: Soğutması sıvısı olarak kullanılan su ve antifiriz karışımındaki azalmadır. Bu karışım tamamen de tükenebilir. Aşırı ısınma sonucu buharlaşma veya hortumlarda gerçekleşen bir su sızıntısı sonucu azalma gerçekleşir.
- Vantilatör kayışının kopması
- Korozyon nedeniyle radyatör içinde tıkanma olması
Araba Neden Hararet Yapar? sorusunun ikinci cevabını da sürücü hataları oluşturuyor. Yanlış vites değiştirme, uzun saatler boyunca yüksek hızda ilerleme, motoru zorlama, aracın sınırlarını zorlayacak kadar yük yükleme gibi nedenler de motorun fazla ısınmasına ve hararet yapmasına neden olabiliyor.
Araba Hararet Yaparsa Neler Yapılmalı?
- Otomobilinizi gölge bir yere park ederek durdurun. Ama rölantide bırakmayın stop edin. Aracın tüm camlarını açıp ısıtıcıyı açın. Kaputu da açarak motorun soğumasını bekleyin.
- Motorun tamamen soğuduktan sonra radyatör kapağını açarak su seviyesini kontrol edin. Su eksilmişse tamamlayın.
- Ardından aracınızı yeniden çalıştırın. Araç belirli bir süre rölantide çalışsın. Belirli bir seviyeye kadar su ekledikten sonra, motor suyu araç içerisinde devir daim etmesini bekleyin. Hararet seviye normal sınırlarında ise yola devam edebilirsiniz. Ancak hararet seviyesi yine anormal bir şekilde artıyorsa, bu durumda silindir contasının yandığı söylenebilir.
- Diğer taraftan eğer radyatörü açtığınızda sıvı seviyesinin normal olduğunu görürseniz sorun başka bir sebepten kaynaklanıyor demektir. Böyle bir durumda da yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Aracınızı bir tamirciye veya yetkili bir servise götürmelisiniz.
Araba Hararet Yapmaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli
- Radyatör hortumu kontrolü yapılmalı.
- Antifiriz suyu belirli aralıklarla değiştirilmeli.
- Hararet müşürü ve göstergesi kontrolü ihmal edilmemeli.
- Soğutma suyu kontrolü yapılmalı.
- Soğutma fanı kontrolü ve bakımı gerçekleştirilmeli.
Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.