casino siteleri istanbul eşya depolama
DOLAR

34,9400$% -0.01

EURO

36,6649% 0.1

STERLİN

44,4869£% 0

GRAM ALTIN

3.030,45%-0,49

ONS

2.707,94%-0,32

BİST100

10.130,47%0,72

BİTCOİN

3536365฿%3.05283

a
REKLAM

Pert Kayıtlı Araba Alınır mı?

Pert Kayıtlı Araba Alınır mı?
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM
REKLAM
REKLAM
REKLAM
REKLAM

 

REKLAM

Kaza sonrasında değeri yüzde 70 veya daha fazla oranda düşen araçlar için kullanılan ifade olan Pert Kayıtlı Araba Alınır mı? 

 

Pert Kayıtlı Araba Alınır mı?

 

Pert Kayıtlı Araba Alınır mı? konusu otomobil alacakların en çok tereddüt ettiği konuların başında geliyor. Bu konuya değinmeden önce hasarlı ve ağır hasarlı yani pert kayıtlı araba kavramlarını netleştirmemiz gerekiyor. Kaza geçirmiş ve hafif oranda zarar görmüş olan araçlar hasar kayıtlı araçlardır.  Kaza sonrası tamir, değişen parça ve ya boya işlemlerinden geçen araçlar, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt edilerek hasar kayıtlı hale gelir. Hasar kayıtlı araçların alım-satım işlemlerinde herhangi bir engel olmadığı gibi trafiğe çıkmalarında da sorun yoktur. Hasar kayıtlı araçlara sigorta firmaları kasko yapar.

REKLAM

 

Pert Kayıtlı Araba Nedir?

 

Genel olarak ön kısımdan ağır darbe alan ve kullanılamaz hale gelen araçlara ağır hasarlı ve ya pert olmuş araç denir. Pert olmuş aracın bilgisi araç plakası ve şasiye işlendikten sonra aracın trafikten çekilme işlemi gerçekleştirilir. “Trafikten çekilmiştir” kaşeli belge alınmasının ardından araç Pert Kayıtlı Araba haline gelir. Hava yastıkları açılan, şasisinde hasra meydana gelmiş, kaza sonrası değeri yüzde 70 veya daha fazla oranda kayba uğramış araçlar pert kayıtlı hale gelir.

 

Pert Kayıtlı Araba Alınır mı?

 

Pert kaydı olan araba normal şartlarda alınmamalı ve bu araçlarla trafiğe çıkılmamalıdır. Yüzde 70 ve üzerinde hasar alan, hava yastığı patlamış, şasisi işlem gördüğü için yeni bir kazaya karşı direnci düşmüş görmüş ve pert kayıtlı hale gelmiş olan araçlar hem ekonomik hem de güvenlik açısından sürüşe elverişli değildir. Burada kullanıcıların kafasını karıştıran unsur, sigorta şirketlerinin gerçekleştirdiği ekspertiz sürecinin ardından aslında pert olmayacak kondisyondaki araçların perte çıkartılmasıdır.

 

Ekspertiz sürecinin ardından pert kayıtlı hale gelen kazalı araçlar için sigorta şirketleri aracın rayiç bedeline göre sigorta sahibine ödeme gerçekleştirir. Böylece araç üzerindeki tüm haklar, ödeme yapan sigorta firmasının olur. Pert kayıtlı araç genelde internette açık artırma ile satışa sunulur. Ancak pert kayıtlı aracın sahibi aracını sigorta şirketine devretmek istemezse aracın hasarlı halinin satış bedeli tespit edilerek piyasa değerinden düşürülür. Böylece tazminat tutarı belirlenerek pert kaydı olan aracın üzerindeki tüm haklar araç sahibinde kalır.

 

Pert kaydı olan araç sahipleri de ya bakım onarım sürecinden geçirerek aracını kullanmaya devam eder ya da satmaya karar verebilir. Kondisyonu iyi olan perte çıkmış aracın iyi bir servis ve onarım sürecinden sonra yeniden sürüşe uygun hale geldiği bir gerçek. Bu nedenle pert kayıtlı aracın çok iyi bakım ve onarım sürecinden geçtiğine emin olmak gerekiyor. Bilinçsiz davranarak pert kaydı olan araç alımları hem moral bozmaya hem de yeni birçok masrafın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Pert olmuş araç almadan önce ekspertiz desteği ile birlikte özel ve ya yetkili serviste detaylı kontrol edilmesi gerekiyor. Her ne kadar pert araç alım ve satım işlemi yapılsa da, iyi bir bakım onarım sürecinden geçse de pert kayıtlı araçların trafikten çekilmeleri ve kullanılmamaları daha doğru olacaktır.

 

Pert Kayıtlı Araba Sorgulaması Nasıl Yapılır?

 

  • Pert Kayıtlı Araba sorgulaması  e-Devlet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi yani TRAMER bölümünden kendi üzerinize kayıtlı aracın sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kendi üzerinize kayıtlı olmayan araçları sorgulamak isteyenler Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesini kullanabilir.
  • İnternet sitesinden sorgulama yapmak istemeyenler Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 5664 numaralı SMS hattına sorgulama yapmak istediği aracın plakasını mesaj atarak sorgulamayı gerçekleştirebilir.
  • 11890 Alo Hasar Çağrı Merkezi aranarak sorgulaması yapılmak istenen aracın tüm kayıtları, tamir tutanakları ve hasar kayıtları hakkında detaylı bilgiler öğrenilebilir.

 

 

Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TÜVTURK Araç Muayene Ücretleri 2023