DOLAR

34,2599$% 0.04

EURO

37,6443% -0.05

STERLİN

44,9487£% -0.16

GRAM ALTIN

2.919,72%-0,05

ONS

2.650,36%-0,11

BİST100

9.109,34%2,37

BİTCOİN

2138318฿%0.73641

a
REKLAM
REKLAM
  • Vidyoto
  • HABER
  • Otomobillerde Neden Kronik Arıza Yaşanıyor?

Otomobillerde Neden Kronik Arıza Yaşanıyor?

Otomobillerde Neden Kronik Arıza Yaşanıyor?
1

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM
REKLAM

Teknolojinin geliştiği markaların milyarlarca Ar-Ge yatırımı yaptığı günümüzde Otomobillerde Neden Kronik Arıza Yaşanıyor?

REKLAM

 

Otomobillerde Neden Kronik Arıza Yaşanıyor?

 

Ürünün belli bir süre sonra eskiyecek veya işlevsiz hale gelecek şekilde üretilmesine Planlı Eskitme deniyor. Ürünü satın alan müşterinin belirli bir zaman sonra bozulan ürünün ya bozulan parçasını değiştirmesi ya da tamamen yenilemesi için üretici markalar tarafından bilinçli bir şekilde uygulanan planlı eskitme, üreticilere hem yeni bir gelir elde etme hem de yeni bir ürün üretimi için kaynak sağlaması bakımından önemli bir strateji.

Planlı eskitme kavramının nasıl ortaya çıktığına bakacak olursa,  ilk kez General Motors (GM) CEO’su Alfred Sloan Jr. tarafından, 1920’li yıllarda, doygunluğa ulaşan Amerikan otomobil sektörü için düşünüldü. Çünkü kar odaklı sistemi sürdürmek için mal ve hizmetin her yıl artan miktarda satılması gerekiyordu. Bu strateji otomobil sektöründe, ürün tasarımı ve nihayetinde Amerikan ekonomisi üzerinde çok önemli etkileri oldu. Sektörün küçük oyuncuları planlı eskitme stratejisine ayak uyduramadı.

Henry Ford bile model yılı değişimlerinin sürekli akışını beğenmedi. Çünkü bir mühendisin basitlik, ölçek ekonomisi ve tasarım bütünlüğü kavramlarına sıkı sıkıya bağlıydı. Ancak bu tutum GM’in 1931’de Ford’un satışlarını geçmesine ve daha sonra sektörde baskın şirket olmasına neden oldu. Bu dönemde model makyajlama ve kasa değiştirme sürecinin kısalması, çoğu Avrupalı ​​otomobil üreticisi tarafından kullanılan daha hafif, ancak değiştirilmesi daha zor tek gövdeli tasarımın yerine çerçeveli bir gövde kullanılmasını zorunlu kıldı.

 

Planlı Eskitme Nasıl Yapılıyor?

 

Teknolojiye ayak uydurmak ve daha iyi ürünler kullanmak için bir yarış içinde olan insanların taleplerini yerine getirmek isteyen üretici markalar, ürüne bir ömür vermek ve bir süre sonra kullanılmaz hale getirmek için mühendislik çalışması gerçekleştirirken bu sürecin bir de psikolojik  tarafı var.  Yeni pazarlama taktikleri ile ellerindeki ürünün değersiz olduğu fikrine kapılan kullanıcılar,  vasıfsız, yeni ihtiyaçları karşılamaktan daha yoksun ve daha demode olan bir ürünü kullanmak istemiyor ve yenisine yönleniyor. Yani bir ürün hem üretici tarafından belirli bir ömre göre üretilirken bir de psikolojik olarak eskitiliyor.

 

Sistematik eskitme: Priyodik olarak ürünlerin daha üst versiyonlarının üretilmesi ve yeni ürünün eskisine olan üstünlüklerinin vurgulanması ile yapılır. Otomotiv sektöründe model makyajlama ve kasa değiştirme sık görülmektedir.

 

Stil eskitmesi: Ürün tasarımının sürekli olarak yenilenmesi ile uygulanır. Aklınıza hemen modellerini belli aralıklarla yenileyen otomotiv üreticileri gelmedi mi?

 

Tüketerek eskitme: Bu tip eskitme, ürünün çalışması için ekstra bir başka ürüne ihtiyaç duyduğu durumlarda gerçekleşir. Örnek olarak otomobillerin lastikleri ve ya akü verilebilir.

 

Instagram sayfamızı takip edebilirsiniz: Vidyoto 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?