34,9579$% 0.16
36,6161€% -0.05
44,3076£% 0.09
3.019,37%0,45
2.683,95%0,17
10.058,63%0,00
3495491฿%-0.46351
7°C’ın altındaki havalarda kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artıran Kış Lastiğinin Özellikleri Nelerdir?
Kış lastikleri özel profillerinin yanı sıra, üretildikleri Silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C’ın altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırmaktadır. RMA (Rubber Manufacturers Association)’nın tanımlamasına ve ASTM’nin test metoduna göre kış şartlarını temsil eden kaygan bir yolda yapılan çekiş kuvveti testinde “referans lastiğin” çekiş kuvvetinden en az yüzde 10 daha fazla çekiş kuvveti sağlayan lastikler Kış Lastiği sembolünün yanında M+S, M S veya M/S işaretleri taşıyabilmektedir.
Kış Lastiğinin Özellikleri yazımıza, kış lastiklerine neden ihtiyaç duyulur konusu ile devam edelim. Kış lastikleri kışın kar yağsın yağmasın düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını artırmakta, aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesine ve durmasına olanak vermektedir. Özellikle kuru yoldan kaygan yollara (köprü ve viyadük üstünde buzlanma veya siyah buz vs) ani girişlerde aracı yolda tutabilmektedir. Yani Kış Lastiği riskleri azaltmaktadır.
Kış Lastiğinin Özellikleri yazımızın en önemli detaylarından biri de, kış lastiklerine yapılan yatırımdır. Kış lastikleri sanılanın aksine masraflı değildir. Zaten öyle çok çok pahalı lastikler de değildir, sadece yaz lastiklerine göre biraz fazla fiyata sahiptir. Bu da kış şartlarına uygun özel sırt karışımı, lastiğin sırt bölgesinin kalınlığı ve güvenli sürüş için lastiğin yapısında kullanılan ilave malzemelerden kaynaklanıyor. Bununla birlikte önlenen muhtemel can ve mal kaybı, aradaki ufak fiyat farkından çok daha fazla önem taşıyor. Ayrıca kış lastiklerinin kullanım gerekliliğinin ortalama 5 ay olduğu düşünülürse kış lastiklerinin birer masraf unsurundan çok bir gereklilik olduğu ortaya çıkıyor.
– Özel karışımı sayesinde kış şartlarında yumuşaklığını ve tutunma özelliğini korur.
– Özel deseni sayesinde karlı zeminde ilave çekiş sağlar.
– İçeriğindeki yüksek silika oranı sayesinde ıslak zeminde yol tutuşu fazladır.
– Diş derinliği, yaz lastiklerine göre daha fazladır.
– Kış lastiklerinin içerisinde yer alan madde sayesinde sertleşmez ve tutunma özelliklerini korur.
– Fren gücünü arttıran bir yapıya sahiptir.
Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
Kış Lastiğinin Özellikleri dikkate alındığında kış lastiği kullanılırken zincirin de kullanılabileceği unutulmamalıdır. Ancak zincir kullanımı araç lastik ve mekanik aksamına zarar verdiğinden sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa süre için kullanılmalıdır. Ayrıca trafik yetkililerinin talebi durumunda, Kış lastiğinin yetersiz kaldığı karlı veya buzlu yollarda özellikle yokuş aşağı inişlerde aşağıdaki deneme yapıldığında sonuç olumsuzsa, Fren sırasında ABS’nin, gaza basıldığında ASR’nin ve Dönemeçlerde ESP’in kendiliğinden çok sık devreye girmesi durumlarında kar zincir kullanılmalıdır.
Hava her 3-4 derece soğuduğunda lastik iç basıncı 1 psi düşmektedir. Bunun üstüne kışın lastiğin basıncını daha da azaltmak hem lastiğin ömrünü kısaltacak hem de ciddi güvenlik tehlikesi doğuracaktır. Yapılması gereken, araç üreticisinin önerdiği optimum hava basıncını tüm yıl boyunca korumaktır.
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Continental 2 Yeni Yaz Lastiğini Tanıttı