28,9262$% -0.01
31,4210€% -0.04
36,6669£% 0.08
1.877,31%-0,37
2.023,45%-0,13
1220627฿%1.35256
64139Ξ%-0.34469
Günümüzde ayrıntılı şekilde görüntülenip çok pratik yöntemlerle gerçekleştirilebilen Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Türkiye’de araca ait trafik cezalarını öğrenme, çeşitli trafik cezası sorgulama işlemleri ile artık çok kolay hale geldi. Ayrıca trafik cezası ödeme işlemleri de kolaylaştı. İnternet aracılığı ile herhangi bir yere gitmeden ve sıra beklemeden trafik cezası sorgulama ve trafik cezası ödeme işlemleri yapılabiliyor. Trafik cezası sorgulama ve ödeme hakkında güncel bilgileri sizler için yazımızda bir araya getiriyoruz.
Trafik Cezası Sorgulama
Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır? diye sorduğumuzda karşımıza ilk olarak e-Devlet çıkıyor. Resmi işlemlerin internet aracılığıyla hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan e-devlet, “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” kısmından araç plakası ile ceza sorgulama işlemlerini hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Sadece isme tescilli araç plakasına son 1 yıl içerisinde yazılan trafik cezaları bu kısımdan hızlı bir şekilde görebiliyor.
Araç plakası ile ceza sorgulama işlemlerinin yapıldığı diğer bir uygulama ise Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) SMS yoluyla plakadan ceza sorgulama uygulaması. Sorgulama yapan araç sahibi telefonunun kısa mesaj bölümüne aralarında boşluk olacak şekilde TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO) kelimelerini yazıp 1189’a gönderdiklerinde “..cezadan toplam TPC borcunuz ….. TL’dir.” şeklinde cevap alıyor. Ayrıca TPC AYRINTI yazıprak 1189‘a SMS gönderen araç sahibi, trafik cezalarının son ödeme tarihlerini de öğrenebiliyor. Kısa Mesaj gönderme işlemleri ise GSM operatörleri tarafından ücretlendiriliyor. Diğer taraftan GİB’in İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması ile ise internetten hızlıca araç ceza sorgulama ve ödeme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. T.C. Kimlik Numarası ve araç plakası bilgilerini giren araç sahipleri trafik cezası sorgulaması yapabiliyor ve ödeme işlemlerini de gerçekleştirebiliyor.
Trafik cezası sorgulama işlemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden de yapılabiliyor. https://www.egm.gov.tr/sayfalar/trafik_sorgulari.aspx sitesinden )trafik cezası sorgulama işlemleri; Ad, Soyad, TC Kimlik Numarası, Doğum Yılı bilgileri sisteme girilerek yapılabiliyor. Sİstem son bir yıl içinde yazılmış trafik cezalarını görüntülüyor.
PTT, sürücülere ePttAVM, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden trafik cezalası sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirme olanağı sunuyor. Sürücüler Plaka ve T.C. kimlik bilgilerini girerek trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
1 yıldan daha eski trafik cezaları nasıl sorgulanır? diye baktığımızda yine e-Devlet karşımıza çıkıyor. e-Devlet’in “Vergi Borcu Sorgulama” sekmesinden (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) Vergi borcu sorgulama sayfasında güncel borç bilgileri, vadesi gelmiş veya vadesi geçmiş olan borçlar gösteriliyor. Bu borçlardan biri de geçmiş trafik cezası borçları. Açılan sayfada; vergi adı, vergi dönemi, taksit, vadesi, durumu, plakası, vergi dairesinin adı, asli borç, gecikme zammı, indirim ve borç toplamı görüntüleniyor.
Trafik cezası ödeme işlemleri internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. GİB’in internet sitesi üzerinden kredi kartı bilgilerini kullanılarak kolaylıkla ödenebilen trafik cezaları, ayrıca internet dışında nakit olarak da ödenebiliyor. Trafik cezasını nakit olarak ödemek isteyenler vergi daireleri, banka şubeleri ya da herhangi bir PTT şubesine başvurarak adına kesilmiş trafik cezalarını nakit olarak ödeyebiliyor.
– Akbank; Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
– Garanti Bankası; Tüm Garanti American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
– Halkbank; Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
– İş Bankası; Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
– Yapı Kredi; Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
– HSBC; Tüm HSBC VISA ve MasterCard
– Finansbank; Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard
– TEB; Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
– Vakıfbank; Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard
– Ziraat Bankası; Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard
– Denizbank; Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard
– Türkiye Finans; Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları
– Aktif Bank; Tüm Aktif Bank kredi kartları
Yeni Peugeot 208 Euro Ncap 2019’dan 4 Yıldız Aldı