34,9579$% 0.16
36,6161€% -0.05
44,3076£% 0.09
3.019,37%0,45
2.683,95%0,17
10.058,63%0,00
3495491฿%-0.46351
Otomobil dünyasının fenomen modellerinden biri olan ve beşinci jenerasyonuna ulaşan Toyota Supra Hakkında 10 Detay Bilgi.
Toyota, Supra modelini ilk olarak 1978 yılında Toyota Cecila’yı temel alarak geliştirdi. İkinci jenerasyon ise 1981 yılının sonunda tamamen yeni baştan tasarlanarak dünya pazarına ‘Celica Supra’ olarak tanıtıldı. Japonya pazarına ise ‘Celica XX’ olarak tanıtıldı. Üçüncü jenerasyon ise Supra’nın, Celica’dan tamamen ayrıldığı ilk model oldu. 1986’da sevenlerine merhaba dedi. Peki üçüncü nesil Toyota Supra’da ne gibi bir değişiklik oldu? Celica ile Supra arasındaki en bariz fark olarak Celica önden çekişli bir otomobil olurken, Supra arkadan itişli olma özelliğini korudu. Dördüncü jenerasyon ise 1992 yılında üretildi. 2002 yılına kadar Japonya’da üretimi devam eden Toyota Supra’nın üretimi 2002 yılından sonra durdu.
Toyota Supra Hakkında 10 Detay Bilgi konusuna baktığımızda en dikakt çekici bilgilerden biri hiç şüphesiz Toyota Supra’nın film yıldızı olması. Otomobil severlerin favori filmlerinden olan The Fast and Furious (Hızlı ve Öfkeli) filminde başrole sahip olan Toyota Supra, yarış oyunlarının en önemlilerinden olan Need For Speed Underground 2 ve Gran Turismo oyunlarında yer aldı.
Toyota, Supra’nın beşinci jenerasyonunu Detroit’teki 2019 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’ndaki dünya prömiyeri ile tanıttı. BMW Z4 ile aynı alt yapıyı kullanan, 2007’de FT-HS konsepti ile temelleri atılan ve 5 yıl önce FT-1 konsepti ile ilk defa değişim sinyallerini veren beşinci jenerasyon GR Supra, aynı zamanda yarış takımı Toyota GAZOO Racing tarafından yapılan ilk global GR modeli olarak ilk kez Detroit’te yerini aldı.
Toyota Supra Hakkında 10 Detay Bilgi konusunun ilginç başlıklarından biri de Toyota Supra’nın açık artırmada satılmış olması. Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinin Scottsdale şehrindeki Barrett-Jackson Müzayedesi’nde 2019 Toyota Supra’nın ilk üretim versiyonu açık artırmaya çıkarıldı. 2.1 milyon Dolar’a alıcı bulan Toyota Supra‘nın satışından elde edilen tüm gelir Amerikan Kalp Birliği ve Bob Woodruff Vakfı’na aktarıldı.
Avrupa versiyonu Avusturya’da Graz’da üretilen yeni Toyota GR Supra ilk yılda 900 adet satışa sunuldu ve 2019’un yaz aylarının sonuna doğru müşterilere teslim edildi. Bununla birlikte Supra’nın ünlü A şasi kodu ve yeni A90 referansıyla lansman satışa sunulacak limitli 90 adetlik Toyota GR Supra A90 Edition modeli de yer aldı. Fırtına Grisi mat boya ile gelen A90 Edition, mat siyah jantlar ve kırmızı deri kaplamaların olduğu bir kokpite sahip. Toyota GR Supra A90 Edition model, ön sipariş veren Avrupa’daki ilk 90 müşteriye özel.
Toyota GR Supra, çift salyangozlu turbo beslemeye sahip 3.0 litre altı silindirli motora sahip. 340 HP güç ve 500 Nm tork üreten bu motor, ZF tork konvertörlü 8 ileri otomatik şanzımanla eşleştirildi. GR Supra, Kalkış Kontrol özelliğiyle birlikte 100 km/s hıza 4.3 saniyede erişebiliyor. maksimum hızı ise 250 km/s ile sınırlandırılmış. Yeni Supra Japonya pazarı içinse 2.0 litre turboşarjlı 4 silindirli motora sahip olarak üretildi. Ayrıca Supra, Japonya ve İngiltere pazarı için sağdan direksiyonlu ve manuel şanzımanlı olarak üretildi.
Düşük ağırlık merkezi ve 50:50 ağırlık dağılımına sahip Supra’da alüminyum kumanda kolları ve beş kollu arka süspansiyon düzeni bulunuyor. Otomobilin benzersiz hissetmesini sağlamak için direksiyon ve süspansiyon sönümlemesi değiştirildi. Aslında BMW Z4 ile Supra’yı birbirinden ayıran en önemli fark da buradan geliyor. Adaptif süspansiyon sönümlemesi, aktif bir arka diferansiyel ve seçilebilir sürüş modları gibi spor otomobil standartları sunan Supra, Normal ve Sport modlarında kullanabilecek. Ayrıca GR Supra’nın her sürümü, özel bir ECU tarafından işletilen aktif bir sisteme sahip. Sistem maksimum tutuş için direksiyon, gaz ve fren girişlerinden motor devri ve devirlenme hızına kadar her şeyi izliyor.
4379 mm uzunluğunda, 1292 mm uzunluğunda ve 1854 mm genişliğinde olan Supra, Toyota GT86’dan daha uzun, daha alçak ve daha geniş bir tasarıma sahip. 2470 mm aks mesafeli Supra, 3.0 litrelik aktarma organları ile 1520 kg ağırlığa sahip. Japonya için geliştirilen 2.0 litrelik varyantlar ise daha hafif. Baz SZ Supra 1410 kg ağırlığında. Standart ve Premium donanımlarla satılacak olan Supra’da standart olarak 255/35/19 ön, 275/35/19arka lastik ebatlı Michelin Pilot Super Sport sersisi alaşım jantlar ile gelirken çeşitli renk seçenekleri bulunuyor. Supra, müşterilere mat gri rengin yanı sıra kırmızı, sarı ve mavi renklerle satılacak. Frenlerde ise 348 mm fren diskleri ve 4 pistonlu Brembo kaliperler yer alıyor.
Güvenlik özellikleri arasında da yaya algılamalı acil durum frenlemesi, direksiyon yardımcılı şeritten ayrılma uyarısı, otomatik uzun farlar, trafik işareti algılama, kör nokta izleme, arka çapraz trafik alarmı, arkadan çarpışma uyarısı arka görüş kamerası ve adaptif hız sabitleyici gibi sürücü asistanı özellikleri de yer alıyor.
İç tasarım da aktif çift bölgeli klima kontrolü, anahtarsız giriş ve çalıştırma, uyarlanabilir LED farlar, uyarlanabilir seyir, 6.5 inç (opsiyonel olarak 8,8 inçlik) büyüklüğündeki Apple CarPlay ve Android Auto destekli bilgi – eğlence sistemi, otomatik karartmalı dikiz aynası, yağmur sensörü, elektrikli katlanır aynalar, tek koltuklu yarış otomobillerindekine benzer bir oturma tarzına sahip Alcantara koltukları da standart. Premium’a gelince, deri koltuklar, JBL ses yükseltme, Head-Up Display ve kablosuz telefon şarj cihazı seçenekleri yer alıyor.
Toyota Supra Hakkında 10 Detay Bilgi
Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
D Segment SUV Modeller Ne Kadar Yakıt Tüketiyor?