DOLAR

32,3700$% 0.15

EURO

34,9680% -0.33

STERLİN

40,9659£% 0.19

GRAM ALTIN

2.324,00%0,21

ONS

2.233,48%0,04

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2276011฿%0.52148

a
  • Vidyoto
  • HABER
  • İkinci El Otomobilin Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

İkinci El Otomobilin Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

İkinci El Otomobilin Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM

İkinci el otomobil almak isteyenlerin en çok çekindiği konu kilometre düşürülmesidir. Peki İkinci El Otomobilin Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

 

km dusurme e1567509035325

 

İkinci El Otomobilin Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

 

İkinci el otomobil satın almak isteyenlerin ilk aradığı özelliklerin başında düşük kilometre geliyor. Düşük kilometreli araç talebi de bazı art niyetli satıcıların hem otomobili satmak hem de daha fazla kar elde etme amacıyla otomobilin kilometresini düşürmesine sebep oluyor. Eski veya yeni model otomobillerin kilometreleri farklı yöntemlerle düşürülebiliyor. Yeni otomobillerin kilometreleri elektronik sistemler veya programlar ile aracın beynine bağlanıp (veya yazılımları değiştirilerek) düşürülürken, eski model mekanik sayaçlı otomobillerin kilometre sayaçları ise ya yerinden çıkarılıp haneleri geriye alınarak ya da gösterge ekranı daha düşük kilometreli sayaçlarla değiştirilerek düşürülebiliyor. Bazı markaların kilometre sayacı haricinde ABS beynine de otomatik olarak kayıt ettiği için, bu kişiler o parçalara da müdahale ederek kilometreleri düşürmektedir. Eğer o parçalara müdahale etmezler ise herhangi bir arıza tespit cihazı ile gerçek kilometrenin tespiti ortaya çıkarılır.

 

İkinci El Otomobil Satışında Dikkat Edilmesi Gereken Konular için tıklayın

 

Aracın Kilometresinin Düşürülmüş Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Bir aracın kilometresi düşürülmüş ise bunu anlamak kolay değildir. Bazı büyük firmaların teknik servislerinde araçların beyinleri incelenerek size aracın kilometresi ile oynanıp oynanmadığına dair bir bilgi verilebilir. Fakat bu işi yapan kişiler aracın beynindeki çiplere müdahale ederek bu olasılığı da düşürür.  Bir araç aktif bir şekilde uzun yolda kullanıldığında, servise girmeden bakımı herhangi bir ustadan yapıldığında, muayeneye edilmeden kilometresi düşürülerek hata kayıtları beyninden silinebilir. Kilometre düşürme işlemini yapan kişiler genellikle araç muayeneye girmeden önce kilometreyi düşürür, aracın içini yeniler ve muayeneye girmeden aracı satmaya çalışır. Ancak zor olan bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları size aracın kilometresi konusunda fikir verecektir.

 

İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

– Sıfır alınan bir otomobil üç yıl boyunca trafik muayenesi olmaz. Otomobil muayeneye gittiğinde ise yaptığı kilometre sisteme kayıt edilir. Her iki yılda bir muayeneye giden aracın yaptığı kilometreleri ise muayene öncesi kayıt edilir. Tramer sisteminden 2003 modelden sonra otomobil alanlar muayene bilgilerine göre sorgulama yapabilmektedir. İster muayene istasyonlarından isterseniz cep telefonunuzdan aracın plakasını (5664’e) kısa mesaj göndererek aracın muayene esnasında kaç kilometre de olduğunu sorgulayabilirsiniz. Eğer bu araca ait km kayıtları bulunamadı gibi bir mesaj gelirse, o aracın şasi numarasından sorgulama yapmanız gerekmektedir. Şasi no ile yapılan sorgulamada mutlaka aracın km kayıtları size gelecektir.

 

Aracın beyni ortaya çıkan hataları (arızaları) kayıt eder. Ayrıca aracın km’si de aracın beynine kayıt edilir. Bazı expertizler meydana gelen hatalarla birlikte yazılan km verilerine göre aracın km’sinin sıfırlanıp sıfırlanmadığını çıkarabilir. Ancak bu özellikle yeni araçlar için geçerlidir. Bu hata kayıtları ile elde edilen km değerleri ile tramer değerleri karşılaştırılarak aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediği anlaşılabilir.

 

Aracın direksiyon ve vites topuzunda aşınmalara, soyulmalara dikkat edin.

 

Koltuk döşemelerinin yıpranmışlığını ya da süngerinin çökmüş olup olmadığını kontrol edin.

 

Müzik sisteminin ve klima sisteminin düğmeleri ile yazılarının silinip silinmediğine bakın.

 

Gaz, debriyaj ve fren pedallarının yıpranıp yıpranmadığını kontrol edin.

 

– Kapı ayarlarının bozuk olup olmadığını kontrol edin.

 

– Aracın motoru yağ yakmamalıdır. (Egzostan mavi duman çıkar)

 

– Motorda yatak ve sibop vuruntusu olmamalıdır.

 

– Ön takımdan gürültü gelmemelidir.

 

– Aracın beygir gücü test yapıldığında gereğinden düşük çıkıyorsa aracın kilometresinden şüphe edilebilir.

 

Bunlar aracın görünümsel ya da mekanik özelliklerine göre karar verebileceğimiz ip uçlarıdır.

 

Kilometresi düşürülmüş otomobil almak istemiyorsanız mümkünse ilk sahibi olan kişilerden, bakımları düzenli bir şekilde servislerde yapılmış, Tramer kayıtları kuşkuya yer vermeyecek aralıkta olan araçları satın alın.

 

İkinci El Otomobil Satın Almadan Önce Denetlemeniz Gereken 14 Şey için görsele tıklayın…

 

dikkat et

 

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırmayanların Cezası Belli Oldu