DOLAR

34,3054$% 0.31

EURO

37,5445% -0.07

STERLİN

44,9573£% 0.06

GRAM ALTIN

2.925,56%1,27

ONS

2.657,00%1,05

BİST100

8.876,22%-0,98

BİTCOİN

2172435฿%2.5023

a
REKLAM
REKLAM

ESP Nedir Ne İşe Yarar?

ESP Nedir Ne İşe Yarar?
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM
REKLAM

ESP Nedir Ne İşe Yarar? sorusunun cevabı, sistemi doğru kullanmak için oldukça önem taşıyor. Zira ESP sistemi bir güvenlik donanımı olma özelliği taşıyor.

REKLAM

 

ESP nedir

 

REKLAM

ESP Nedir Ne İşe Yarar?

 

REKLAM

ESP nedir, ne işe yarar? sorusundan önce bu sistemin önemine dikkat çekmek gerekiyor. Trafik kazalarını önlemek için yardımcı güvenlik donanımları en az diğer güvenlik donanımları kadar önem taşıyor. Hava yastığı ve ABS fren gibi donanımlar tehlike ya da kaza anı için önem taşırken, ESP gibi yardımcı donanımlar bunlardan önce devreye girerek herhangi bir kazanın oluşmaması için görev yapıyor.

 

ESP Nedir?

 

ESP nedir diye soranlar için bu ifadenin açılımı Electronic Stability Program şeklinde belirtiliyor. Türkçe karşılığı ise Elektronik Stabilite Kontrol olarak öne çıkıyor. ESP sistemi araçtaki dengeyi ve yolda kalma kararlığını sağlamak için görev yapıyor. Bu görevi yerine getirirken de elektronik sistemleri kullanıyor. Denge sağlamak ve kararlılığı sürdürmek ifadeleri ise aracın herhangi bir sebepten ötürü aracın savrulmasını önlemek anlamına geliyor. Bazı araçlar ESP sistemini kullanmak için fren tertibatından yararlanırken, bazı araçlar motor gücünü daha aşağı seviyeye çekiyor.

 

ESP Nasıl Çalışır?

 

ESP her ne kadar tehlikeli durumlarda devreye girse de arka planda sürekli çalışır halde bulunuyor. Sürücünün araçtan istediği şartlar ve aracın ortaya koyduğu davranış ESP sistemi tarafından devamlı olarak takip ediliyor. Herhangi bir dengesizlik durumu olduğunda da ESP devreye giriyor. Sürücü hızlı bir şekilde ilerlerken önüne bir engel çıktığında ya da önünde seyreden araç ani ani fren yaptığında tehlikeli bir durum ortaya çıkıyor. Bununla birlikte hızlı şekil ilerlerken sürücünün önüne keskin bir viraj çıkması da aracı tehlikeye atıyor. Bu tehlikeli ihtimallerin sonucu olarak pek çok aracın ön tarafı düz bir doğrultuda kayıyor. Sürücü direksiyonu çevirse bile araca yön veremiyor. Tam da bu anda teker hız algılayıcıları ön tekerleklerin kontrolden çıktığını anlıyor. Daha sonra ESP devreye giriyor ve kendi algılayıcıları ile sürücünün gitmek istediği yönü tespit ediyor. Aynı anda aracın gittiği yönü de algılıyor. Daha sonra sürücünün gitmek istediği yön ile aracın gittiği yön arasındaki farkı algılıyor. Eğer sürücü sağ tarafa itmek istiyorsa ESP sistemi sağ arka tekerleğe fren kuvveti uyguluyor. Bu işlemlerin sonucu olarak da arabanın burnu sürücünün istediği yöne doğru çevriliyor. Tehlikeli durumların dışında ESP sistemi tehlikeli şartlarda da devreye giriyor. Buzlu ya da başka sebeplerden ötürü kayganlaşan araç dengesinde bir düzensizlik oluşması halinde yine ESP sistemi görev alıyor.

 

ESP Ne İşe Yarar?

 

ESP ne işe yarar sorusunun cevabı genel olarak ‘nasıl çalışır’ sorusunun cevabında verilmiş olsa da daha kolay anlaşılabilmesi açısından toparlamak gerekiyor. ESP sistemi arka planda sürekli çalışır halde bulunuyor ve kritik anlarda devreye giriyor. ESP’yi ilgilendiren kritik anlar araca yön verilemediği anlar oluyor. Sürücü direksiyonu çevirmesine rağmen araca yön veremediği anda ESP devreye giriyor. Sürücünün gitmek istediği yönü algılayarak ilgili tekerleğe fren kuvveti uyguluyor. Böylece araç sürücünün istediği yöne çevrilebiliyor. Bu sebeple ESP sistemini sürekli açık tutmak hayati açıdan önem taşıyor.

 

ESP Sisteminin Parçaları

 

ESP sisteminin parçaları genel olarak 5 parçadan oluşuyor. Bunlardan ilki teker hız algılayıcıları olarak öne çıkıyor. Teker hız algılayıcıları isminde de anlaşılabileceği gibi teker hızını algılamak için görev yapıyor. Diğer parça olan yanal hız algılayıcıları ise aracın sapmasını hesaplarken, yanal hız derecesini ESP’ye bildiriyor. ABS hidroliği ve fren basıncı algılayıcısı ise ani frende tekerleklere uygulanan fren basıncını tespit edip frenlerin kilitlenmesini önlüyor. Dördüncü parça direksiyon açısı algılayıcısı olarak öne çıkıyor. Bu parça sürücünün gitmek istediği yönü algılıyor. Elektronik kontrol ünitesi ise bütün algılayıcılardan gelen bilgileri oldukça kısa bir süre içerisinde değerlendiriyor ve sistemi devreye sokuyor.

 

Mazda’nın Yeni G-Vectoring Kontrol Sistemi videosunu da izleyebilirsiniz…

 

Mazda’nın Yeni G-Vectoring Kontrol Sistemi

 

 

 

REKLAM
REKLAM
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2020 Ford Kuga Fotoğraf Galerisi